Merasa cik makan Harum Manis tahun ni. Dia punya teringin tu nak masuk setahun. Beli 2 biji je dengan amni. Sebab nak buat pulut mangga punya pasal. Amboiii.
Tadaaaaa
Cik siap telefon mertua, telefon ibu, google pulak macam mana nak masak pulut. Kihkihkih. Gigih tak orang teringin ni? Nasib baik cik nampak blog Kak Azie dia ajar kukus pulut. Allahu mudah je rupanya. Selalunya cik tanak pulut, mesti ada kerak je. Tak cantik. Membazir pon ada.
Jadi cik nak kongsikan jugak resepi yang cik dapat dari blog kak Azie (maaf cik guna handphone. Nanti cik update link di PC)
Pulut Kukus Cantik Kak Azie
Beras Pulut
Sesudu minyak masak
Garam
1. Rendam pulut. Saya rendam semalaman terus. Hehehe. Kalau nak buat pulut kuning, masukkan serbuk kunyit gaulkan dan rendam bersama.
2. Masukkan garam untuk perasa.
3. Panaskan periuk kukus hingga mendidih.
4. Letakkan pulut yang telah di tapis ke dalam periuk kukus. Nak wangi boleh masukkan daun pandan.
5. Kukus 15-20 minit. Keluarkan dan gaulkan dengan sedikit minyak. Renjiskan dengan air jika pulut masih mentah.
6. Kukuskan lagi 15-20 minit atau mengikut kesukaan kekenyalan korang suka.
Bila dah siap boleh la makan dengan mangga. Dengan durian. Sambal bilis pun sedap sampai kecur air liur suami. Paling dasat kalau makan dengan ikan kedera masin. Amboiiii. Boleh bertambah jadinya.
Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment