Assalmualaikum
Alhamdulillah. Selamat sampai dari Langkawi. Sampai hari sabtu, ahad baru balik Sri Damansara. Boleh pulak on the way balik tu nampak papan iklan Old Town White House. Memandangkan duit banyak dah habis kat Langkawi maka terus je google cari resepi.
Nasib baik lah resepi senang. Lepas tu ada beli pulak Vit's Dry Mee. Maka memang konon feeling je la kan. Resepi pon cik google je dari blog Cik Fiza (maaf cik update guna fon, jadi tak dapat nak sertakan link). Kalau korang google 'Mi Kicap', blog dia yang atas sekali.
Ni cik bagi resepi yang cik guna.
Mi Kicap
Vit's Dry mee - celur dan toskan
Bawang putih - potong dadu
Minyak masak
1 cm halia - tumbuk halus
3 sudu kicap cair
3 audu sos tiram
1 sudu kicap pekat
Serbuk pati ayam - resepi asal guna ikan bilis
Air secawan
Gula dan Garam
1. Goreng bawang putih hingga garing dan naik bau. Angkat dan toskan.
2. Guna minyak yang sama, tumis halia hingga naik bau.
3. Masukkan kicap cair, pekat dan sos tiram.
4. Masukkan air dan serbuk pati ayam. Didihkan
5. Perasakan dengan garam dan gula.
6. Nak masukkan mi untuk toskan sekali pon boleh. Nak asing pon boleh.
Sup
1 biji bawang merang - mayang halus
1 biji bawang putih - mayang halus
Minyak
pati ayam - resepi asal guna pati bilis
Air
Fishball dan fish cake
Daun bawang
Daun sup
1. Tumiskan bawang merah dan putih dengan minyak
2. Masukkan air ikut suka hati.
3. Masukkan pati ayam untuk perasa
4. Masukkan fishball dan biar mendidih
5. Perasakan dengan garam dan gula
6. Dah mendidih tutup api. Masukkan daun bawang dan daun sup.
Siap sudah. Sekejap je kan? Rajin dengan tak je. Hahahah. Kalau teringin sangat boleh la buat. Kalau ada wantan korang boleh goreng jugak. Ada roasted chicken ke. Hehehe.
No comments:
Post a Comment