bahan-bahan:
300 ml santan pekat
500 g tempoyak
100 g cili padi (tumbuk)
100 g ikan bilis
daun2 ulam (pucuk kadok, pucuk ubi, daun jambu, pucuk labu, petai, serai atau apa2 daun dan ulam2.semua mayang halus/hiris halus)
cara-cara:
- panaskan santan dan masukkan tempoyak.kacau hingga sebati.
- kemudian masukkan cili padi yang tlah ditumbuk.masuk ikut tahap kepedasan yang diinginkan.
- biarkan mendidih selama 5 minit.
- kemudian masukkan daun2 yang telah dimayang halus tadi.
- kacau rata.
- biler dah mendidih, boleyh lah hidang.makan dengan nasi panas pon sodap.
kat bawah ni ade video.boleh la buat jadi panduan.maaf kan la perbualan yang ade.biase la dalam kelas kan.nak buat camne.
selamat mencuba!
*bonne appetite
No comments:
Post a Comment