selamat datang lagi..huhu..pagi ni cik takde klas.kelas cik pukul 2.30.jadi ade mase la nak update resepi lagi.
hari ni cik nak kongsi resepi ayam percik.simple je.tapi cik lupa la ayam percik asal dari mana.nanti cik search balik ok?
kalo rajen memang jadi la.senang cerita.bahan pon tak banyak.kire ni basic ayam percik la. ok kite mule dengan bahan2 die.
hari ni cik nak kongsi resepi ayam percik.simple je.tapi cik lupa la ayam percik asal dari mana.nanti cik search balik ok?
kalo rajen memang jadi la.senang cerita.bahan pon tak banyak.kire ni basic ayam percik la. ok kite mule dengan bahan2 die.
bahan-bahan:
1 ekor ayam [potong 4 bahagian]
bahan blend
10 ulas bawang merah
3 ulang bawang putih
50 g halia
30 g lengkuas
5 batanag serai
1 litre santan pekat
cara-cara:kuah
masukkan santan dan bahan blend dalam periuk.masak hingga mendidih.
ayam
ade 2 cara nak masak ayam ni:
- bakar ayam separuh masak.dan tuang kan kuah percik kemudian bakar lagi.bukan tuang abes tau.cam salut la.atau
- masak ayam dalam kuah separuh masak.pastu bakar kat dalam oven atau atas grill.
tapi ari tuh cik buat kuah pakai half recipe bahan blend.tuh pun dah banyak da kuahnye.siap ade lebih2 lagi.
cara-cara kitorang buat ayam percik.aktiviti kitorang
ayam sblom bakar, tengah bakar, lepas bakar
bawah ni ade video lagi.nasib cik sempat amek.abaikanla komen chef cik.die sedang kutuk cik.
p/s: kalo ade nak tambah boleyh la.sile2 la email cik.tak pun tinggalkan komenayam sblom bakar, tengah bakar, lepas bakar
bawah ni ade video lagi.nasib cik sempat amek.abaikanla komen chef cik.die sedang kutuk cik.
*bon appetite*
No comments:
Post a Comment