hari ahad hari tu (6.6.2010), cik ikut ayah cik gi kenduri kawin anak kawan dia.memandangkan kitorang dari kampung dekat Perak, jadi alang-alang singgah lah kan, sebab rumahnya dekat Bukit Beruntung.cik paling suka kenduri kawin, makanan dia style kampung.memang cik boleh dudok situ untuk bedal makan je lah.
kat rumah kawan ayah ni dia buat konsep hidang.jadi kita takde lah berebut nak kejar amik makanan dekat meja buffet.apa kata korang tengok je gamba yang sempat cik snap.
pinggan antik ni.sekarang bukan senang nak jumpa dah.pinggan ni memori betul.lagi-lagi kat kampung pun orang dah tak de sangat pakai pinggan ni.ye la, kalau kat rumah opah cik, dah habis pecah dah.heheheh.
labu sayung! siapa tak pernah minum air dalam labu sayung angkat tangan! labu sayung ni asal nye dari perak.memandangkan ayah cik asal Perak, jadi kitorang agak teruja la nak minum air dari sini.lagi pulak tengah hari panas terik.tapi fail! sebab kalau air labu sayung yang segar ialah air yang disimpan semalaman.air dalam ni tak disimpan pun.cuma pelayan tu isi bila dah habis.jadi tak la segar sangat pun badan.
kalau korang nak beli, beli la yang untuk simpan air.jangan pulak beli yang rupa macam nak buat hiasan tuh.
konsep hidangan.pinggan semua diletak dalam dulang.jadi memudahkan pelayan untuk mengangkat dan menghidang.lauk-lauk dia takde la macam masakan kampung.siap yang buat cik teruja habis, masa datang tu, hidangan siap ditutup dengan tudung saji yang betul-betul mengingatkan kan cik pada kampung.sudah lah tema warna hijau.
bab nasi dekat kenduri kawin memang cik masalah.sebab cik susah sikit nak makan nasi selain warna putih.kecuali lah nasi gorang.cik boleh je nak makan.tapi cik kurang gemar je la.
ayah dengan semangat menuang air dari labu sayung.sekali ayah frust sebab tak segar.acik pulak dok cari kawan dia kot.sebab kawan ayah ni dulu duduk satu taman dengan cik.jadi anak dia kawan dengan acik la.tu yang dia cari kot.
p/s:seronok betul tengok pinggan lama macam tu.cik kawin nanti nak buat macam mana la ye?
No comments:
Post a Comment