Thursday, May 3, 2012

#anak dara belajar memasak: Cinnamon Chocolate Chips Rolls

salam semua. 

alhamdulillah. rajin jugak cik nak update blog. hehe. bukan senang nak datang mood rajin dengan segala idea entah apa-apa tah. siap cik update blog lagi satu gitewww..kagum tak? haha..macam lah ada orang baca kan? biarlah. ada blog masakan yang lagi hebat dari blog cik, sapalah yang sudi nak datang menjenguk blog cik yang macam saki baki red velvet yang orang dah malas nak makan sebab kenyang makan kek yang lain. perumpamaan pun fail atau erti kata lain gagal -_-". hati pilu.

ok. abaikanlah. cik update segala resepi supaya akan datang boleh cari je kat blog ni. Insya Allah. jangan kena hack sudah lah. penat donggg, mau menaip.

entry kali ni cik nak kongsi cik buat resepi Cinnamon Chocolate Chips Rolls. ni semua gara-gara teringatkan Chocolate Chips Rolls dekat bakeri kat Cafe Menara SSAAS, UiTM Shah Alam. lepas tu terjumpa pulak masa tengah jenjalan tengok resepi kat Joy of Baking. lagi membara la jiwa nak cuba kan.takkan nak tengok sampai terliur je.
maap je lah rupa agak buruk. tapi rasa memang terbaik la kan. ingat senang ke nak buat roti. lenguh tangan cik tau. jadi mari cik translate kan resepi. macam biasa lah. cik dah ada sumber rujukan baru, memang dah tak datang blog lain dah. hadap blog ni je lah.

Sumber: Joy of Baking
Cinnamon Rolls

Doh:
590 - 660 gm tepung serbaguna - bahagi kepada dua
7 gm yis kering - cik guna sepeket Instant Yis 11gm
240 ml susu
75 gm mentega tanpa garam
66 gm gula kastor
1/2 sudu teh garam - boleh abaikan kalau guna mentega biasa
3 biji telur - saiz besar

  1. campurkan 295 gm tepung dengan yis dan gaul rata di dalam pemukul elektrik menggunakan paddle atau tangan.
  2. di atas api, panaskan susu, mentega, gula, dan garam hingga suam atau mentega cair.
  3. kemudian, masukkan campuran susu ke dalam tepung sedikit demi sedikit sambil memukul dengan kelajuan perlahan.
  4. masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul hingga sebati. pukul selama 3 minit dengan kelajuan tinggi.
  5. kemudian tukar kepada hook, dan masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga lembut dan elastik dan tidak melekat. mungkin mengambil masa 3-5 minit. tambah tepung jika masih melekat atau adunan masih cair. macam mana nak tau adunan elastik? bila korang tekan sket, dia akan kembali ke bentuk asal.
  6. bentukkan adunan bentuk bulat, dan biarkan ia rehat selama 1 1/2-2 jam. tutup dengan plastic wrap atau kain lembab hingga adunan naik lebih kurang 2 kali ganda.
  7. apabila doh telah mengembang, tekan perlahan-lahan untuk mengeluarkan angin.
  8. uli doh menjadi doh empat segi. letakkan inti dengan rata dan basah kan tepi doh dengan sedikit susu atau air dan gulung dengan sekata.
  9. kemudian potong dan susun di atas dulang atau loyang. biarkan doh rehat sebentar sebelum di bakar dengan suhu 190 C selama 25-30 minit.

Inti:
160 gm gula perang
35 gm tepung serbaguna
1 sudu besar serbuk kayu manis
113 gm mentega tanpa garam - sejuk dan dipotong dadu
120 ml kismis - pilihan. cik ganti dengan chocolate chips

- gaulkan kesemua bahan hingga menjadi crumbly (apa ye ayat yang sesuai untuk crumbly?)

jadi itu lah resepi yang memang sebiji cik amik dari Joy of Baking dan menjadi pulak tu. gambar di bawah ialah apa yang cik buat. roti dia memang berbau harum lah. makan pun lembut je. tapi bila dah sejuk dia jadi keras. sebab cik terlebih tepung. semua sebab doh cik terlalu lembut. cik uli pakai tangan hokehhhsss.. ingat senang ke. berpeluh-peluh cik menguli. siap bahagi dua dengan adik cik lagi. tak terbayang macam mana mamak buat roti canai. perrggghhh..geli seyhhh.





tapi, kalau korang tak paham, boleh jugak tengok video ni. haruslah dari youtube Joy of Baking. senang nak paham cara-cara dia. tak ada lah sesat larat je. jadi, siapa dalam mood rajin, haruslah membuat nya. lepastu boleh bagi jiran-jiran, lagi-lagi tengah panas. memang seksi dan menggoda makan sambil minum teh. kawan cik pun dapat jugak. memang rezeki la dia ada kat rumah.

kih..kih..kihh..nak promote jugak kannn..



p/s: to do list pavlova tak buat lagi. bila entah nak jadi rajin.

*bon appetite*

No comments: