Wednesday, May 2, 2012

#anak dara belajar masak: Red Velvet Cupcake


salam semua...

akhirnya, cik buat lagi red velvet. dah 4 kali kot cik buat. tapi mesti tak menepati citarasa je. rasanya cik tak berapa minat makan red velvet kot. cik minat makan butter cake je. hehehe. resepi mudah cik dapat dari Joy Of Baking. tulisan pun harus lah merah nak menandakan betapa merah nya kek ni macam tumpah darah dalam kek..eeeeuuuuuwwww -_-". macam biasa lah, korang boleh klik untuk tengok resepi dan cara-cara. siap ada video lagi tunjuk cara-cara nak buat kek ni.

tapi disebabkan cik ni agak rajin la jugak. cik translate resepi ye? cik ikut cara sama macam Stephanie ni buat. macam mana video kat bawah tu, macam tu lah cik buat.hehehe.

Sumber: Joy of Baking
Red Velvet Cupcakes
Bahan A: diayak
125 gm tepung kek  
1/4 sudu teh baking powder
1/4 sudu teh garam
1 sudu besar/10 gm serbuk koko

Bahan B:
57 gm mentega tanpa garam - suhu bilik
150 gm gula kastor
1 biji telur - saiz besar
1/2 sudu teh pure vanilla extract - cik pakai 2 sudu teh esen vanilla

Bahan C: dicampurkan
120 ml buttermilk
1 sudu besar pewarna makanan merah

Bahan D: dicampur sebelum masuk kan ke dalam adunan kek.
1/2 sudu teh cuka makan - cik guna cuka buatan.
1/2 sudu teh baking soda

1. menggunakan pemutar elektrik pukul sebentar mentega hingga lembut. kemudian masukkan gula dan pukul hingga gebu.
2. kemudian masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati. masukkan pula esen vanilla.
3. masukkan tepung yang telah diayak secara selang seli dengan buttermilk yang telah dicampurkan pewarna. mulakan dengan tepung dan diakhiri dengan tepung. ( tepung-susu-tepung-susu-tepung).
4. ratakan menggunakan mixer.
5. campurkan soda dan cuka, dan ia akan berbuih. masukkan dan kacau menggunakan senduk hingga rata.
6. masukkan ke dalam cawan kertas. cik buat dapat la dalam 16 cawan. 
7. bakar selama 18-23 minit atau sampai masak. masukkan lidi dan jika ditarik keluar, lidi bersih maksudnya dah masak :) ..oopsss..suhu 175 celcius.
8. dah masak, sejukkan. sambil tu buat krim.

Cream Cheese Frostings:
227 gm cream cheese - suhu bilik
1/2 sudu teh pure vanilla extract - cik pakai 2 sudu teh esen vanilla
60 gm gula ising - diayak
160 ml heavy whipping cream - yang disejukkan

1. menggunakan paddle (jika ada) pukul cream cheese hingga lembut.
2. masukkan gula ising dan pukul hingga sebati.
3. masukkan esen vanilla. 
4. tukar paddle kepada whisk dan masukkan whipping cream, dan pukul hingga kembang
5. paipkan ikut suka hati anda. tapi pastikan kek sejuk dahulu. nanti rugi je krim mencair.

jadi. diatas adalah gambar hasil daripada resepi Stephanie. memang sedap. cik dah buat 4 kali, yang ini paling menjadi, siap ada orang nak order lagi. hehe. alhamdulillah..rezeki.



p/s: entry makan kat Muara tak siap lagi. banyak sangat gambar.

*bon appetite*

No comments: