Wednesday, May 26, 2010

PTPTN oh PTPTN!


korang bayar PT tak?ke cik sorang je yang excited bayar PT dengan kadar secepat mungkin?tapi korang tau tak nak bayar PT ni melecehkan?lagi2 kalau korang ada dua pinjaman macam cik?

cik penah call PTPTN tanya macam mana nak langsai hutang diploma dan degree sekali gus.maksud cik bukan nak bayar lump sum.nak bayar 2 pinjaman sekali.korang tau ape akak tu kata?
nak selesaikan PTPTN untuk 2 pinjaman ada dua cara je:
1. bayar guna "e-fes".maksudnya korang bayar online tapi dari website ptptn.
2. bayar dekat kiosk PTPTN dekat KL SENTRAL yang bukak ISNIN-JUMAAT, 9PG - 5 PTG.

jadi cuba bayang kan cik yang kerja shift ni nak pergi susah payah bayar dekat kiosk?tentulah leceh.jadi dah ada internet cik bayar pakai online la.tapi yang menjadi masalah yang menyakitkan hati ialah bila nak bayar pakai online, dia sangat lah lembab tak tau bila boleh bayar.

cik tunggu 30 minit, masih tak lepas lagi nak bayar online.


mesti ada yang tanya kenapa kenapa cik tak bayar je kat bank macam ada dalam instruction?
jawapannya ialah:kalau bayar kat bank, walaupun korang masuk nombr rujukan pinjaman sekalipun, dia tak kan masuk dalam dua2 akaun.dia akan tolak dekat pinjaman pertama.kalau pinjaman pertama lambat nak habis, by the time dah habis, pinjaman kedua dah naik dah cukai pentadbiran ape jadah lah.itu pasal cik amik keputusan bayar dua pinjaman sekali gus.tapi macam ni pulak jadi.dok paksa orang bayar, tapi cara nak bayar menyusahkan orang.

p/s:dari aku rajin nak bayar, silap2 aku tak nak bayar langsung.b***h betul!

_cik kedondong

3 comments:

bARdbOO said...

pt tu mmg sengal skit..sabau jek la k.huhu

KhairulAqmal said...

tak best la tengok orang bayar2 ni. kenapalah kerajaan malaysia suka cekik rakyat sendiri.

cik kedondong said...

bard-memang saba je la ni.

khairulaqmal-ntah la.nak susuh org byr, tapi mode of pmt menyusahkan je