Assalamualaikum
Kembali lagi mak cik kedondong. Hahahaha. Nak tukar panggilan cik tu macam susah. Sebab dah terbiasa. Padahal dah jadi mak orang dah.
Jadi korang anggap je la cik tu maksudnya kecik.
Lantakkk
Ok. Cik ni memang hari- hari gi kerja bawak bekal. Encik somi pon memang jenis suka bawak bekal. Jadi hari- hari bangun awal pagi memang masak sempoi je.
Hari ni cik macam berkenan ada satu resepi dekat fb namanya Ayam Masak Bali. Di kongsi oleh sis Aisyah Syukor dalam page Koleksi Resepi masakan Ayam & Daging.
Tadaaaa. Begini lah rupa dia. Agak kering sikit. Rupa cam ayam masak kicap tapi versi rajin punya. Hahahaa
Resepi pun senang je. Cik amik je semu bahan-bahan yang cik dah siap kupas simpan dalam peti ais. Jadi mari kita mulakan.
Bahan-bahan:
Ayam - bersihkan, kunyit garam, goreng separa masak
Segenggam cili kering - cik guna 5 biji sebab cili kering cik pedass, rebus or rendam dalam air panas
5-6 biji bawang merah - cik guna 2 biji bwng merah besar
1 labu bawang putih - cik guna 4 biji yg paling besar
1 inci halia - cik pakai 1/2 inci
Belacan - cik tak letak sebab suami tengah pantang belacan
3 - 5 batang serai - ikut saiz
Daun kari
Garam gula
Kicap - cik guna pelangi & cap kipas
Cara dia
1. Blend cili kering, bawang merah, bawang putih, halia dan belacan sampai halus.
2. Guna minyak goreng ayam untuk lebih kickkk
3. Goreng serai sampai kekuningan.
4. Masukkan daun kari pulak
5. Masukkan bahan blend goreng sampai garing
6. Masukkan garam gula dan kicap.
7. Masukkan ayam dan kacau sampai masak
Tadaaaa. Terus siap bekal bawak ofis. Nak buat canggih- canggih macam bento tu macam tak berdaya pulak. Hahaha
No comments:
Post a Comment