Assalamualaikum
Kali pertama masak ikan keli masak tempoyak.
Kahkahkah 😂😂😂
Malu.
Kalau ikut hari-hari teringin nak masak tapi apa kan daya suami tak minat sangat masak tempoyak. Tapi kebetulan ada tinggal sekor je ikan keli, maka gigih lah nak jugak masak.
Pagi buta dah google nak masak ikan keli macam mana. Hahaha
Maafkan atas kekosongan rupa masak tempoyak ku ini. Cik ikut resepi dari blog Dari Hati Bunda. Maaf lah tak dapat nak tag link sebab cik update guna blog apps kat fon. Tapi korang boleh klik link ni http://norazis2908.blogspot.my/2015/08/resipi-keli-masak-tempoyak.html?m=1
Heheheh.
Tapi cik kongsi jugak lah tahap ringkas gila masak tempoyak untuk bawak bekal gi kerja hari ni.
Bahan-bahan:
1 ekor ikan keli
1 batang serai
1 biji cili merah besar
1 biji bawang merah besar
1/2 inci kunyit hidup
Tempoyak ikut suka korang
Garam gula
Air untuk kuah
Cara dia senang jeeeee
1. Basuh ikan keli dengan air limau nak bagi hilang hanyir
2. Tumbuk bawang merah, cili, kunyit, dan titik serai. Masukkan dalam periuk. Letak air ikut suka korang.
3. Cik masak dulu sampai air mendidih, kemudian baru masuk ikan keli dan tempoyak ikut suka korang.
4. Kalau tak cukup masam boleh tambah dengan asam keping. Kalau orang johor dia guna asam cepu. Sedap sikit
5. Perasakan dengan garam gula dan masak hingga mendidih
Kalau nak canggih boleh masukkan timun bagi tambah rasa. Hihihi
Kannn. Senang je nak masak. Tak de alasan taknak bawak bekal. Rajin ke tidak je.
No comments:
Post a Comment