Thursday, January 7, 2016

Ikan Sardin Masak Kicap Cincai

Asalamualaikum

Hihihih

Gila poyo ni pon nak kongsi. Tapi nak buat camna. Saje je nak jugak share. Mana tau kot ada yang memang tahap masak dia sampai tak boleh nak fikir cara logik senang ke tidak. Maksudnya cam tak pandai masak la. Lagi pulak bahan sikit. 

Inilah ropa bekal cik. Hari- hari lain. Buah oren je tak masukkan. Hahaha

Walaupun buruk insya Allah sedap. Kalau tak encik somi tak bagi masak. Hahaha. 

Bahan-bahan yang kacang
Ikan Sardin
Bawang merah - hiris
Bawang putih - hiris
Halia - hiris
Bawnag besar - hiasan
Cili hijau - hiasan
Sos tiram
Air
Kicap manis
Kicap masin
Garam gula

Cara yang senang gilaaaa
1. Goreng ikan ikut suka korang. Nak garing ke tidak. 
2. Pehtu minyak goreng ikan tu guna buat tumis bawang merah, bawang putih, dan halia yang dah dihiris tu. 
3. Goreng sampai kekuningan atau garing
4. Masukkan bawang besar yang di potong bulat atau wedges dan cili yang potong ikut suka hati. Hahaha
5. Biar goreng kejap, masukkan air dalam secawan atau ikut suka korang. Masukkan sos tiram dan kicap manis masin. 
6. Masak sampai mendidih. Kalau nak keringkan sikit pon boleh. Nanti dia jadi pekat. 
7. Rasa dulu. Kalau tak cukup perasa masukkan garam gula dan ikan. Masak bagi sekata pehtu tadaaaaa. 
8. Masuk bekal dan bawak gi ofis

No comments: