Friday, March 25, 2016

Carbonara Pasta & Chicken Chop

Assalamualaikum

Masa untuk sharing lagi. Padahal resepi instant. Hahahaha. Tak kira nak post jugak. Nanti boleh rujuk balik kalau teringin. 
ini dinner kami

Kitorang kalau malam memang jenis tak makan nasi. Sebab sarapan dengan makan tengahari dah nasi yang cukup berat. Jadi malam selalunya ringan sikit la. Yang penting ada protein bagi kenyang. Kalau nak diikutkan bukan berkhasiat sangat pun dinner kami ni. Hahaha. 

Somi tringin pasta. Isteri teringin chicken chop. Buat je la. Asal puas hati. Nak makan chicken chop kat luar memang tak la. Standard harga RM10 dan ke atas. Cik beli ayam bahagian peha. Lepas tu buang tulang, tinggalkan lutut dia (part tu yang sedap tu). Kalau kat kedai dua orang makan dah RM20. Dengan amaun tu cik dapat sediakan 6 ketul chicken chop. 

Tapi sekali sekala nak makan kat kedai apa salahnya. Bagi rezeki kat orang. Okehsss. Panjang dah bebel. 

Pasta Carbonara
Linguine pasta
Carbonara dalam botol atau tin( hehehehe)
Bawang putih - cincang kasar
Sedikit minyak
Air 
Garam

1. Rebus air tambahkan garam sesudu. 
2. Dah mendidih masukkan pasta ikut kuantiti korang nak.
3. Rebus sampai lembut boleh gigit tapi bukan lembik. 
4. Jangan buang air rebusan pasta. Tinggalkan secawan. 
5. Tapis kan pasta. 
6. Panas kan kuali/ periuk. Masukkan minyak. Cik guna EVOO
7. Minyak dah panas, masukkan bawang putih. Goreng naik bau. Jangan biar hangit. Masukkan sos carbonara ikut keperluan. Kalau suka sos banyak boleh letak banyak. Kalau suka cukup2 je pon boleh. 
8. Masukkan air rebusan pasta. 
9. Air rebusan selalunya dah ada garam. Jadi rasa dulu sebelum letak garam lagi. 
Tambahan:
10. Disebabkan masa celup ayam ada lebih telur. Jadi cik tambah dalam sos dan masukkan terus pasta. Kacau hingga nampak pekat. 

SIAP!!!

Chicken Chop
Ayam bahagian peha. Buang tulang
Tepung gandum - cik guna tepung kfc. Hihihi
Telur - sebiji
Serbuk roti - kalau tak de. Beli roti (tak kisah putih atau wholegrain). Bakar sampai nampak kekuningan. Blend. Simpan dalam bekas kedap udara. 

Breading procedure:
Sediakan 3 bekas. 
Tepung ( kalau pakai tepung gandum, tambahkan garam dan lada sulah. 
Telur
Serbuk roti

Celup tepung - telur - serbuk roti. 
Kalau nak garing tepung - telur - tepung - telur - serbuk roti

Goreng dengan minyak panas / api perlahan / hingga keemasan. 

SIAPPP!!

Sebabkan carbonara dah berkuah, maka cik tak buat la kuah untuk ayam. Next time ok? Sebab ada lagi 2 ketul tak masak lagi. 

No comments: