Kembali lagi bekal dan cara masak untuk orang tak pandai masak. Cik tak masak kalau ada jamuan atau hari jumaat.
Memandangkan cik dan suami satu department jadi takde hal lah.
Pehtu ni pinggan cik. Dia memang rupa macam ni. Tak seimbang. Hahaha
Hari ni masak sayur simple je. Sayur bayam tumis air. ada yang panggil sayur air bayam. Hahaha. Pelik. Yang penting rupa cenggituh. Resepi untuk yang tak pandai sangat:
Seikat bayam biasa atau bayam merah - bersihkan sampainhilang pasir
Sebiji bawang merah - hiris
Seulas bawang putih besar - hiris
Ikan bilis segenggam - tumbuk kasar
Cili merah - hiris
Air
Garam gula
Cara pon senang sajorghhh:
1. Masukkan bawang merah, bawang putih, cili merah, ikan bilis tumbuk, dan air
2. Simmer sebentar. Hmmm. Simmer ni cam panaskan hingga mendidih buih 2 kecil.
3. Masukkan bayam yang dah dipetik atau dipotong. Takmau rebus lama2 nanti hilang vitamin.
4. Masukkan garam gula kalau tak cukup rasa.
Selalunya kalau masuk ikan bilis tumbuk, rasa dia dah cukup kick dah. Yang penting ada rasa ikan bilis.
Hahaha. Senang kan? Takde alasan dah tak sempat nak masak bekal.
No comments:
Post a Comment