Monday, January 11, 2016

Kari Mamak Ikan Merah

Alhamdulillah

Diberi peluang untuk bernafas sehari lagi. Hari ni bawak bekal Kari Mamak Ikan Merah. Tapi takde la real mamak. Ni kari tanpa santan. Indian style punyaaa

Cik dengan suami memang hari-hari bawak bekal nasi. Kitorang makan nasi sekali sehari je. Waktu lunch. Malam makan benda ringan-ringan je. 

Resepi kari ni dari kawan cik Kak Tina. Dia share sebab pak menakan dia memang bukak kedai mamak kat penang. Tudiaaaa. Memang pure mamak okehsss

Bahan-bahan mudah je :
Ikan merah - cik ada satu potong je besar je. Hehehehe. Jadilah
1 tbsp herba campur 
1 biji bawang merah - hiris
1 biji bawah putih - hiris
2 tangkai daun kari
3 tbsp kari ikan - 2 sudu jadi pes, baki biar serbuk
1 tbsp kari daging - jadikan pes
Kalau nak pedas boleh tambah 1 tbsp serbuk cili
Asam jawa
Air
Tomato
Bendi
Gula garam

Cara-cara yang mudah
1. Panaskan minyak dalam kuali
2. Tumis herba campur, bawang putih dan merah, daun kari sampai kekuningan
3. Masukkan pes kari dan serbuk kati. Masukkan sedikit air. Tumis sampai garing atau pecah minyak (kalau kak tina ajar, masuk terus air banyak dan masak smpai pecah minyak). 
4. Bila dah garing masukkan air asam jawa dan ikan merah. 
5. Bagi mendidih kemudian masukkan tomato dan bendi. Bagi masak kemudian perasakan dengan garam dan gula. 

Lepas tuuuu siappppppp. Kari mamak ni rasa rempah dia kuat tapi masam. Tak letak santan jadi dia tahan lama sikit. Tu yang lagi perangat lagi pekat lagi sedap. 

Buat sambal belacan dengan timun sedap ni. 

No comments: