Saturday, July 14, 2012

#anak dara belajar masak: Cream Puff

Salam semua.

dah lama cik tak update blog ni kan? sebenarnya sibuk jugak cik dalam beberapa minggu ni. kawan ayah cik mintak order cream puff banyak jugak la. dengan tiramisu lagi. itu pun kawan-kawan ayah cik dah jadi macam bahan ekseperimen pulak. ye la, cream puff ni silap sikit je bahan dia, terus jadi bentuk lain.

tapi kebetulan hari ni kamera pun ada, lepas tu ada pulak kawan cik nak order untuk jamuan family dia, cik pun bersemangat sikit la nak buat kan. nanti cik akan kongsi tips-tips mengikut apa yang cik alami sepanjang buat kan order untuk orang. jadi korang boleh cuba resepi yang cik buat ni, kalau tak berapa faham boleh tanya cik. kalau malas nak buat, boleh order. tapi kawasan Kajang, Bangi, Serdang dan Shah Alam je la kot boleh jumpa mana-mana. hehehe.

Bahan-bahan:
Sumber: Buku Roti, Kek, Pastri - Pn Norani Sidek.

250 ml air sejuk
125 gm tepung gandum
secubit garam
100 gm mentega
3 biji telur (cik pastikan telur yang digunakan adalah sejuk dari peti ais. dan jumlah ni jika gunakan telur kecil)
1/2 sudu teh gula kastor - optional

jadi mari mulakan memasak sambil melihat gambar-gambar yang cik ambil.
1. masukkan air sejuk dan mentega ke dalam periuk. panaskan hingga mentega cair dan mendidih sedikit.
2. masukkan tepung dan kacau rata hingga membentuk menjadi doh dan tidak melekat ditepi periuk. doh ni akan jadi licin macam gambar kat atas.
3. sejukkan doh. cik siap rata-ratakan ketepi supaya mudah nak menyejuk. siap cik cik letak periuk ibu cik ni berendam air la, pastu sejukkan dalam freezer. sebab order nak dihantar dalam pukul 4 macam tu.

4. bila dah sejuk, masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul rata. guna senduk kayu pun boleh. jangan lupa masukkan esen vanilla.
5. kalau dah pukul rata nanti dia jadi macam kat atas. adunan haruslah macam lembik-lembik gitu. bukan cair tau. dia macam doh roti yang tak cukup tepung.
6. kemudian paipkan mengikut nozzle bentuk bunga atau bintang ke. ataupun nozel bulat pun boleh. kalau tak ada nozel, boleh gunakan plastik putih yang isi kuih-kuih tu, potong penjuru dia. jadi paipkan ikut saiz korang suka.
ni rupa yang dah habis paip atas tray.
7. bakar dalam 20 - 35 minit atau sehingga kekuningan.
8. setelah masak, sejukkan diatas redai, dan boleh paipkan inti mengikut citarasa anda. selalunya orang akan guna Krim Kastad. ada jugak buat guna inti aiskrim, paipkan, lepas tu sejuk bekukan. memang terbaik la kan.
sebenarnya nama doh untuk cream puff ialah Choux (sebut macam 'shoo') Paste. dari choux paste boleh buat cream puff, eclairs, swan, churros, croqouembuche (lupa eja macam mana) dan banyak lagi.

kalau churrozz korang cuma paip dalam minyak yang panas. goreng sampai kekuningan, tabur kan dengan icing sugar, dan boleh makan dengan celupkan dalam chocolate panas. memang terbaik bila makan malam-malam yang sejuk.

*bon appetite*

No comments: