Friday, August 26, 2011

# anak dara belajar masak: Blueberry Cheese Tart

Salam Sejahtera semuaa...ewaahh.. 

kemain rajin pulak cik hari ni. masak Blueberry cheese tart pulak kan. padahal nak kata rajin tu memang tak la kan. cuma cik main tipu sikit la. tart shell cik beli kat kedai bakeri. nak buat memang la malas. tapi resepi ada. jadi cik kongsi resepi dengan cara la. gambar tak ada la. lain kali cik buat la.

rupanya buat blueberry cheese tart ni senang je. apsal tah cik ni malas je. padahal benda cik dah penah belajar masa dulu. mungkin dulu belajar sebab nak lulus je kot, bukan dari hati yang suci murni. tu pasal la lupa sekarang. ni cik dah duduk umah, kene mula prektis baking balik la.

Bahan kulit atau bekas:
250 gm mentega
400 gm tepung gandum
2 biji telur - dipukul
2 sudu besar air sejuk / susu sejuk.

- gaul mentega dan tepung gandum hingga menjadi seperti serbuk roti.
- buatkan bulatan di tengah-tengah adunan, dan masukkan telur yang telah di pecahkan.
- gaul perlahan-lahan hingga menjadi adunan.
-kemudian masukkan air sejuk dan uli hingga menjadi adunan doh.
- balutkan dengan plastik dan simpan dalam peti sejuk. guna bila perlu.

cara bakar kulit:
- uli doh dan alas loyang atau bekas yang mahu digunakan.
- bakar kulit dengan suhu 150 C selama 20 minit.

Bahan isi:
250 gm krim keju
80 gm gula kastor
2 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanilla
pes blueberry




 - pukul bahan di atas hingga kembang dan sebati. 
 - masukkan bahan dalam piping bag.
 - paipkan dalam tart shell.
 - kemudian paipkan pes blueberry.
 - buatkan corak ikut suka hati korang. hahaha.
- lepas tu korang bakar dalam oven dengan suhu 160 C selama 15 minit. nanti bila dah masak dia jadi cam pejal-pejal sikit ke apa tah. tapi cik masak dah ok la. 
- simpan dalam peti sejuk, lagi sedap bila nak makan. 

selamat mencuba kalau rajin. kalau tak paham sila roger cik tau. yang tart shell tu, susah sangat cari je dekat kedai bakeri.

*bon appetite*

4 comments:

snuMun said...

ha btol2...kite jumpe tart shell tu kat kedai Makcik bakery Bangi [deret JM Bariani] 2 dozen tart shell rm10-12 tah..ahaha

cik kedondong said...

ha'ah..nasib baik kat situ ada jual..pastu nasib dia jual tart casing murah..kalau yummy jual seplastik banyak,

snuMun said...

tula..mama suh try je..beli siap2..haha..nk wat sendiri take time..kihkih..kite ikot short cut

cik kedondong said...

tu la..yang ni pon bli tart shell kat Makcik.. kalo kat yummy tak de lak. masa ni pon malas.
skang dah rajin buat sendiri..
hahah