Tuesday, December 22, 2009

kerja oh kerja!


cik dah habis belajar..rasenye dah sebulan lebih kot cik habis exam.result exam pon dah dapat.alhamdulillah dapat naek pointer seperti yang diharapkan.segala usaha gigih cik berbaloi jugak.

bila dah habis belaja ni dok pikir keje lah pulak kan..cik kan gatal.ari tu dah dapatCOFFEE BEAN, gi berenti.ye la banyak sangat masalah yang timbul.rezki ada di mana.biler dah keje COFFEE BEAN, baru cik sedar, badan cik dah tak kuat macam dulu.cik dah tak tahan nak keje FnB ni bukan senang.ye la balik closing tengah malam.anak dara jalan malam bukan elok.ayah cik memang tak berkenan sangat la.sampai kan cik shift closing,dorang amek.

ayah cik nak jugak cik keje ofis hour.tapi nak keje ofis hour bukan senang.kebanyakannye admin la kan?jadi nak tunggu government pon bukan senang..jadi kesimpulannye cik part time je dekat2 are umah cik.janji duit gaji lepas untuk bayar ptptn.ssambil tu cik apply je mane2.

skang ni nak dapat keje bukan senang.kalo nak memilih alamat tak keje la.nak keje gomen pon bukan senang.ayah cik kata gomen pon tak amek pekerja sangat skang.sebab ekonomi tengah merosot sket.jadi yang ada dalam tu memang bertahan la.jadi cik biarkan la mulut2 yang suke berkata-kata 'belajar sampai degree pon buat keje cikai je'..tahan je la tlinga walaupon hati panas.tak pelah.yang cik gi degree tu bukan jual badan.cik tambah ilmu kan.

cik ingat ayah cik cakap, biar orang nak kata ape.yang penting cara berfikir orang berilmu dengan orang kurang ilmu laen.pandai2 la kita manfaatkan ilmu kita.tak semestinye kene dapat gaji besar keje bagos tu dah kira bagos sangat.janji ada cita2, usaha, doa, dan tawakal pada ALLAH.

banyak pulak cik membebel.biarlah..heheh..dah lame tak menulis sepuas-puasnye.doakan cik dapat keje.

p/s:cube kira brape banyak ayat bukan senang cik?hehehehe..macam orang puyus asa je.ish..ish...xleyh jadi ni.

_cik kedondong

3 comments:

ZirahMahmud said...

suke tol nasihat ayah ko tue..
belajar tggi untuk tmbah ilmu dlm diri kte..tol3 ak setuju...

bg ak lak..da Allah lorongkan kte belajar tggi3..msti ada rezeki yg tuhan da letak kan untuk kte..insyAllah

cik kedondong said...

insya Allah..stiap orang ade rezki masing2.bergantung cepat atau lamabt je.yang penting usaha

FaizalSulaiman said...

sabar ye cik.pedulikan apa org nak kata.aku, masa diploma tu lagi org perli2 aku keje kedai buku.janji halal rezeki yg kita dapat, sementara cari peluang keje yg ada okay!