Thursday, April 9, 2009

ADAKAH CINTA MEMERLUKAN SEBAB?


post cik ala2 cintan cintun plak sejak akher ni..[note:to all my frens..tiada kene mengena dengan apa yg sedang berlaku okehs..]..sambung balik.kawan cik a.k.a kak nad bagi satu artikel yang menyentuh hati die[cik tak de feeling plak bace.apsal ntah].ape kate korang bace? stiap orang ade penghayatan masing2 kan? jadi layan la.

Dalam satu kisah percintaan yang menarik. Sepasang suami isteri berjalan
di tepi sebuah tasik yang indah. Kemudian mereka berhenti di sebuah
bangku yang disediakan di tepi tasik. Kemudian si isteri bertanya kepada si
suami. Ini dialog mereka

Isteri : Mengapa abang menyukai saya? Mengapa abang cintakan saya?

Suami : Abang tidak boleh menerangkan sebabnya, namun begitu abang memang
menyayangi dan mencintai Sayang!

Isteri : Abang tak boleh terangkan sebabnya? Bagaimana abang boleh katakan
abang sayang dan cintakan saya sedangkan abang tidak boleh menerangkannya.

Suami : Betul! Abang tak tahu sebabnya tetapi abang boleh buktikan bahawa
abang memang cintakan Sayang!

Isteri : Tak boleh beri bukti! Tidak! Saya hendak abang terangkan kepada
saya sebabnya. Kawan-kawan saya yang lain yang mempunyai suami dan teman
lelaki, semuanya tahu menerangkan mengapa mereka mencintai. Dalam bentuk
puisi dan syair lagi. Namun begitu abang tidak boleh terangkan sebabnya

Si suami menarik nafas panjang dan dia berkata
"Baiklah! Abang mencintai Sayang sebab sayang cantik, mempunyai suara yang
merdu, penyayang dan mengingati abang selalu. Abang juga sukakan senyuman manis
dan setiap tapak Sayang melangkah, di situlah cinta Abang bersama Sayang!"

Si isteri tersenyum dan berpuas hati dengan penerangan suaminya tadi.
Namun begitu selang beberapa hari si isteri mengalami kemalangan dan koma.

Si suami amat bersedih dan menulis sepucuk surat kepada isterinya yang
disayangi. Surat itu diletakkan di sebelah katil isterinya di hospital.
Surat tersebut berbunyi begini :

"Sayang!Jika disebabkan suara aku mencintai mu... sekarang bolehkah
engkau bersuara? Tidak! Oleh itu aku tidak boleh mencintai mu. Jika disebabkan
kasih sayang dan ingatan aku mencintai mu...sekarang bolehkah engkau
menunjukkannya? Tidak! Oleh itu aku tidak boleh mencintai mu.Jika
disebabkan senyuman aku mencintai mu... sekarang bolehkah engkau
tersenyum? Tidak! Oleh itu aku tidak boleh mencintai mu.Jika disebabkan
setiap langkah aku mencintai mu.... sekarang bolehkah engkau melangkah?
Tidak! Oleh itu aku tidak boleh mencintai mu. Jika cinta memerlukan
sebabnya, seperti sekarang. Aku tidak mempunyai sebab mencintai mu lagi.
Adakah cinta memerlukan sebab? Tidak! Aku masih mencintai mu dulu, kini,
selamanya dan cinta tidak perlu ada sebab. Kadangkala perkara tercantik
dan terbaik di dunia tidak boleh dilihat, dipegang. Namun begitu... ia
boleh dirasai dalam hati."


tepuk dada tanyalah hati.adakah cinta kita bersebab?ThumbsUp

_cik kedondong

5 comments:

bitter choc said...

sememangnye cinta ade sbb dia sndiri...yg universal adalah kerana ikhlas hati...yg selebuhnyer ade pd sape yg mncintai dan d cintai....bile d tanya ape sebab sumone cintakan sumbody, its like a twist...u overdone it, u crack it...u make it easily, u never know it...thats why kite kene sntiasa alert la....

syariniey said...

saya setuju..
cinta memang tidak memerlukan sebarang sebab :)

cik kedondong said...

bitter choc-i agree with u..kite cume perlu hargai ape yang kita ada

syarinie-hargai apa yang ada diskeliling kite

erin said...

aku penah dapat cmni..
aku selalu gak tanya kat future husband nape die sayang aku..?
die selalu jawab tkde sebab, tp aku selalu pakse die bgtau sebb ape die sayang aku..

meo188 said...

saya syg blog ini... huhuhuhuhhu

keep on blogging!