Friday, June 22, 2012

#anak dara belajar masak: Ayam Percik Lada Hitam

salam semua.

Ya Allah, rasa berzaman je cik nak update entry pasal masak-masak ni. rasanya cik masak bulan lepas kot. tapi disebabkan kesibukan, cik tak berapa ada mood sangatlah nak update dan nak bercerita. draft entry memang lah banyak sampai penuh satu page. tak tahu lah macam mana.

tak pelah, abaikan yang lepas, mari kita memaksimumkan kerajinan sementara cik memang tengah rajin. kerajinan sampai terpercik-percik peluh membasahi laptop. kebetulan hari tu lepas ayah cik beli kan buku 1 Hari 1 Resepi, cik dok belek bahagian Ayam Percik je. teringin betul nak makan. alang-alang resepi mudah, jadi cik mulakan operasi dengan ibu cik. ada jugak yang di oter sikit bagi menyedapkan rasa. bukan oter banyak pun, cuma oter rasa je. 
gambar menyelerakan kauuuuu..mana cik tak cuci mata tetiap hari.
Ayam Percik Lada Hitam
Sumber: Chef Hanieliza - 1 Hari 1 Resepi
Bahan A:
1 ekor ayam - potong 4 (cik pakai setengah je lepas tu potong 8.hehehe..)
2 cawan santan
1 batang serai diketuk
3 keping asam gelugur
garam secukup rasa.
Bahan B:
2 sudu makan lada hitam
5 biji cili api
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
3 inci halia
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
3 batang serai
1. jadi sila kisar bahan B sampai lumat.rajin nak tumbuk boleh. tapi bahan ni agak banyak untuk setengah ekor ayam, jadi cik bahagi dua dan baki simpan dalam peti ais buat next time.
2. blend sampai lumat gitu. terima kasih Kenwood. dengan hand-blender mu kerja ku menjadi lebih senang dan tak memedihkan mata.
3. bila dah habis belender beria-ria, masukkan Bahan A dan Bahan B yang baru dikisar tadi. ratakan sampai jadi macam kat atas tu.
4. masak kan sampai lah mendidih. kemudian keluarkan ayam, lepas tu susun atas loyang untuk bakar dalam oven, atau pun kalau korang ada pemanggang pon boleh. asal di bakar.
ni lah pes nya.siap label gitewwww..rajin ke idok cik ni.

5. nak membakar pun harus konfiden. cik guna oven je, senang sekali masak. mula-mula konon nak susun atas jaring bagai, last-last cik letak atas aluminium foil. cik bakar dengan suhu 200 c sampai lah kekuningan atau masak.
6. tapi jangan excited sangat bakar sampai ayam kering. sekali sekala kena keluarkan ayam lepas tu macam sapu-sapu sikit kuah yang lebih tadi tu. pastu masak lagi sampai la korang rasa korang puas hati dengan rupa ayam tuh.
7. kuah yang lebih tadi jangan buang tau. korang biarkan dia mendidih sampai pekat, lepas tu taruklah garam or gula sikit bagi mengelokkan rasa.
dah siap pun Ayam Percik Lada Hitam. makan pulak dengan nasi panas. keluarga cik siap tambah banyak kali. sedap la tuuuuu tapi malu nak pujikan? lepas ni kena cuba masak lain supaya disayangi bakal mak mertua. #eyh?

*bon appetite*

2 comments:

snuMun said...

hehe...best buku chef hanieliza..simple recipe...

cik kedondong said...

kannn??banyak 1 resepi pon ada banyak version..seronok sikit