Saturday, April 21, 2012

#anak dara belajar masak: Cream Puff

salam Sabtu semua.

terkejut tak cik rajin update blog? dah 3 hari berturut-turut dah. kalau cik rajin semacam, maksudnya entry ni entry schedule semata-mata. tapi entry ni masih belum basi lagi ok? entry cik tak ada yang basi-basi, sebab cik tak buat cerita ikut surat kabar atau gossip retis mana hala tah. entry cik, haruslah pasal makanan sahaja.

entry kali ni nak kongsi pasal cik buat Cream Puff. Cream Puff asalnya dari Choux Paste. Choux Paste tu adalah adunan dimana masa cik belajar bahasa perancis, choux maksudnya kubis. dari Choux paste ni, boleh buat macam-macam bentuk dan akan bertukarlah namanya. contoh: Cream Puff, Eclair, Swan,Churrozz.
 kalau korang tengok gambar atas ni, ada macam-macam bentuk kan? hahaha. ini sebab kadang-kadang tersalah sukat adunan. tapi masih sedap sampai kawan-kawan dok order je kat cik. terima kasih kawan-kawan cantik dan hensem semua. tekstur dia kat luar sama ada lembut atau rangup. cik lagi suka rangup, jadi cik akan bakar sampai dia kuning. lepas tu dalam kosong, tu sebab boleh paip kan krim dalam dia.

nanti cik update resepi yang cik guna. resepi ni dari cik zaman belajar lagi, sama aje, tak pernah berubah pun. tapi zaman sekarang, korang cari dalam Youtube pun dia ada ajar.
cream puff di tempah oleh ofismet yang cun jelita. thanks Kak Eka. nanti order lagi.hehehe


*bon appetite*

No comments: