Tuesday, November 8, 2011

# anak dara belajar masak: Cream of Cauliflower and Crouton

salam semua .

mata bersinar-sinar sebab masih jobless lagi. ada sesiapa ada kerja kosong? sejak ibu ayah cik menunaikan haji, dan cik pulak menjadi penganggur yang berjaya, cik semakin rajin memasak. sampai adik-adik cik tak larat nak makan. *padan muka korang*. 

memandangkan semalam masih cuti, cik tiba-tiba rasa nak makan makanan berkhasiat pulak kan. jadi cik masak Cream of Cauliflower. dan untuk membuatkan rasa nya bertambah sedap dan crunchy, cik buat crouton* jugak.
gambar hodoh. macam makanan baby kan? rasa pun macam makanan baby jugak.

cara nak buat memang senang giler lepas tu nak bagi baby makan pon boleh, nak bagi budak-budak yang tak suka makan sayur pon boleh. hehehe.

cik belajar buat sup ni masa cik belajar kat UiTM dulu. kira sup ni dalam kategori krim sup sebab dia ada krim.senang je nak kenal beza-beza sup ni. ada sup jernih, ada sup krim. yang cik nak ajar adalah sup jenis krim.**berapa banyak kali nak bagitau daaa**

bahan-bahan:

Kubis Bunga (cauliflower)
[tapi boleh jugak ganti dengan sayur lain. cik pernah guna lobak merah, brokoli]
bawang besar
kentang
krim kulinari (macam gambar bawah)
stok ayam - cik guna serbuk stok Knorr.
garam dan lada sulah untuk perasa.

-bahan-bahan ni cik banyak suka ikut rasa.

cara-cara:

  1. potong kecil-kecil kubis bunga, kentang dan bawang besar.
  2. masukkan dalam periuk dan isi dengan air hingga menutup dan sama rata bahan-bahan diatas.
  3. rebus hingga kubis bunga dan kentang menjadi empuk.
  4. setelah empuk tutupkan api.
  5. kemudian semua bahan tu di blend. cik guna hand blender jadi senang sikit. tapi kalau korang guna blender biasa, pastikan bahan tu dah sejuk sikit. kalau tak nanti terpancut.hehehee.blend sampai halus tau.
  6. lepas dah habis blend, pasang api semula dan masak sekejap.
  7. jadi boleh masukkan krim untuk memekatkan. tak perlu banyak-banyak. dan boleh masukkan stok ayam dan perasa kan dengan garam dan lada sulah.
  8. tekstur sup pulak mestilah nappe*
  9. bila dah ok, tutup api dan hidangkan.


hand blender cik guna

jadi masa nak hidang, cream of cauliflower ni putih je. macam dull pulak kan. untuk menambah rasa, cik buat croutons. cik buat memang senang je la. tak yah korang nak kecoh-kecoh susah kan. crouton bleh jugak guna  dengan ceaser salad.
cara membuat crouton versi cik:

roti potong dadu.
minyak masak
bawang putih dicincang halus- cik sagat je.malas nak potong.hahaha.
*kalau rajin, boleh jugak taruk herba kering atau segar.nak tabur serbuk herba pun boleh.ikot kreatif korang*

campur minyak dan bawang putih, taruk garam. kemudian gaulkan dengan roti. minyak bukan banyak-banyak, cukup untuk salut semua roti je. lepas tu boleh bakar dalam oven atau pon goreng je atas kuali leper non-stick sampai kekuningan.

selain dari tu, untuk jadi lebih menarik cik rebus spiral pasta hingga al dente*

cara nak hidang, mungkin korang boleh letakkan pasta,tuang sup, dan tabur kan croutons.jadi korang akan rasa kehalusan sup kubis bunga, kekenyalan pasta dan kerangupan croutons tu. 

mungkin korang boleh masak lagi-lagi untuk budak-budak kecik yang susah nak makan sayur tu.

**************

cik masak chocolate chips bread pudding untuk bawak gi rumah makcik cik. maklumlah, ibu ayah takde jadi cik beraya menumpang kasih la. resepi cik dapat dari blog Kak Ita. sedap jugak la.gambar je tak cantik.hehehe.

Glossary:
*croutons :  [crouton is a small piece of sautéed or rebaked bread, often cubed and seasoned, that is used to add texture and flavor to salads, notably the Caesar salad, as an accompaniment to soups, or eaten as a snack food. The word crouton is derived from the Frenchcroûton, itself derived from croûte, meaning "crust" - wikipedia]

*al dente : [The term "al dente" comes from Italian and means "to the tooth" or "to the bite", referring to the need to chew the pasta due to its firmness.]

*nappe : [In cookingnappe refers to either the ability of a liquid to "coat the back of a spoon" or the act of coating a food]

*bon appetite*

No comments: